Gidilmeyen Yol - Robert Frost


                               THE ROAD NOT TAKEN BY ROBERT FROST



Two roads diverged in a yellow wood,                  Sarı bir ormanda yol ikiye ayrıldı
And sorry I could not travel both                           Üzgünüm ikisini de gezemediğimden
And be one traveler, long I stood                           Ve tek yolcu olduğumdan, uzun uzun durdum
And looked down one as far as I could                  Ve bir yolun olabildiğince aşağısına
To where it bent in the undergrowth;                     Ağaçların altında serilmiş çalılıklarına kadar baktım

Then took the other, as just as fair,                         Sonra ötekine baktım, diğeri kadar güzel
And having perhaps the better claim,                     Ve belki de daha iyi olduğu iddia edilen,
Because it was grassy and wanted wear;                Çünkü yemyeşildi ve yıpranmak istiyordu
Though as for that the passing there                       Daha iyi olsa bile, oradan geçenler
Had worn them really about the same,                   İkisini de aynı şekilde yıpratmıştı

And both that morning equally lay                         Ve o sabah eşit şekilde uzanıyordu ikisi
In leaves no step had trodden black.                       Hiç bir adımın karartmadığı yapraklar altında
Oh, I kept the first for another day!                        Ah, başka bir güne sakladım yolun ilkini
Yet knowing how way leads on to way,                 Yine de bilerek bir yolun başkasına sürüklediğini
I doubted if I should ever come back.                     Şüphe ettim bir daha geri gelebilir miyim diye.

I shall be telling this with a sigh                            İç çekerek anlatacağım bunu
Somewhere ages and ages hence:                          Bir yerde bundan yıllar yıllar sonra
Two roads diverged in a wood, and I—                 Bir ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben
I took the one less traveled by,                               Daha az gidilmiş olanı tercih ettim
And that has made all the difference.                     Ve bu oldu bütün farkı yaratan

                                                                                        (Çeviri: Semih Aydın)




       Robert Frost 26 Mart 1874'te San Francisco'da dünyaya gelimiş ve 29 Ocak 1963'te Boston'da vefat etmiş olan, Pultizer şiir ödüllü Amerikalı şair ve oyun yazarıdır. Çok küçük yaşlarda annesini ve babasını kanserden kaybeden Frost kızkardeşinide akıl hastanesine yatırmak zorunda kalmıştır. Evlendikten sonra bir çocuğunu yine kanserden, diğerinin ise intihar etmesiyle kaybeden Frost'un eşi de genç bir yaşta vefat etmiştir. Lise yıllarında şiirle ilgilenmeye başlayan Frost, üniversiteden sonra öğretmenlik, çifçilik ve birkaç farklı meslekte çalıştıktan sonra ilk şiiri ''My Butterfly'' 1894'te bir New York gazetesinde yayınlandı. Sade bir şiir dili olmasına rağmen satırlarının arasında bolca belirsizlik ve ironi vardır. Özellikle ilk dönem şiirlerinde doğanın kusursuz tasvirlerini sık sık kullanmıştır ve şiirlerinde bu doğanın kusursuzluğundan etkilenmiş duygusal sesini hissedebiliyorsunuz. Birçok ünlü şiiri olmasına rağmen en bilineni ise 1915'te yayınlanmış olan ''The Road Not Taken''dır.


Doğmak, büyümek ve ölmek dışında hayatımızdaki hemen hemen her şeyi kendi seçimlerimiz belirliyor. Nasıl bir üniversiteye gideceğimiz, nasıl bir meslek seçeceğimiz yada bir hayat arkadaşını tercih edişimiz. Bunlar gibi birçok şey daha bir anlık yada günler hatta aylar sonra karar verip yaptığımız tercihlerle hayatımıza yön veriyor. "The Road Not Taken"da hayatımızdaki seçimlerle yada belki seçim şansımız olmayan şeylerle alakalı bir şiir.

Şiirin içerisindeki anlatıcı bir sonbahar gününde bir ormanda yolculuk halindeyken karşına çıkan iki yolla hayatında yaptığı yada yapamadığı bir seçimi anlatıyor. Karşına çıkan bu iki yolu iyice inceledikten sonra ikisinin de eşit şekilde güzel oldugunu düşünmesine rağmen bir tarafı seçmesi gerekiyor. İkinci yolu seçmesine rağmen hemen acaba ilk yolu bir gün gezebilecek miyim diye düşünmeye başlıyor. Ve şiirin son dörtlüğünde ise yıllar sonra bu anı iç çekerek anlatacağını yani belki de bu seçiminden pişman olacağını söylerken, daha az gidilmiş olanı tercih ettiğini ve bütün farkı yaratan şeyin bu oldugunu belirtir fakat acaba buradaki fark nedir? 

Robert Frost bu şiiri yazdıktan yıllar sonra insanların şiirini yanlış yorumladığını ve fazlasıyla ciddiye aldığını söyler ve bu şiir için çok hileli bir şiir hem de fazlasıyla hileli der. Tabi ki bir şairin şiirinde aslında ne anlatmak istediğini ne kadar çabalasakta o kişinin zihninin içerisine girmeden bunu yapamayız sadece tahminlerimizi ve aslında şiirin bize yaşattığı duygular üzerinden yola çıkarak yeni bir şiir yazmaya çalışırız tıpkı yabancı dilde bir şiiri çevirmeye çalışırken oldugu gibi.

Sararmış bir orman ve birbirine çok benzeyen iki yol, hangisini ve neden tercih edip yolumuza devam edeceğiz? Hayatın en güzel yanlarından biride bu bilinmezlik sanırım. Ölüm haricinde sonunu bilerek yaptığımız herhangi bir şey yok gibidir ve tercih edip buna göre yaşamak hem büyük bir mutluluk hem de büyük bir pişmanlık olabilir tabi eğer diğer yolun nasıl sonuçlanacağını bilebilseydik. Frost'un bahsettiği hile acaba tercihten çok diğer yolu tercih edememiz olabilir mi? Çünkü ne kadar düşünürsek düşünelim, yaptığımız tercih bizi ne kadar mutlu ederse etsin eğer diğer yolu seçseydik nasıl bir hayatımız olacaktı hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Acaba bu gerçekten özgür irade mi yoksa kader mi? Bu ikilem şiirde oldugu gibi ömrümüz boyuncada sürecek, gerçekten bir şeyleri tercih edebiliyor muyuz yoksa bize daha önceden yazılıp verilmiş bir hayatı harfi harfine okuyor muyuz? 

En yalın haliyle hayatımızdaki tercihleri ve tercih edemediğimiz diğer yolların pişmanlığını anlatan bu şiir için bütün insanların hayatının en az bir anının özeti diyebiliriz. Çünkü her insan bir gün bir konu hakkında önemli bir karar verecekken bu ikileme düşmüştür. Kararlı olup verilen kararın arkasında durmak ve bundan pişman olmamak her ne kadar pişmanlıktan bir kaçış ve kurtulma olarak görsekte, hepimiz acaba diğer yolu seçseydik hayatımda neler farklı olurdu diye düşünüyoruzdur ama tabi ki hiçbir zaman bu sorunun cevabını öğrenemeyeceğiz. Acaba hangi yol daha iyidi? 

"Bir ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben
Daha az gidilmiş olanı tercih ettim
Ve bu oldu bütün farkı yaratan." 
Robert Frost - The Road Not Taken 

- Semih Aydın - 


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Zaten bu hayatta biz hangi yoldan gidebildikki gidilen yol olsun

    YanıtlaSil
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)